Bekering
Handelingen 2:38 "Bekeert u en een ieder van u late zich dopen op de naam van Jezus Christus tot vergeving van zonden, en gij zult de gave van de Heilige Geest ontvangen"
Bekering leidt tot vergeving van zonden
Geen mens is in staat om uit zichzelf "het christelijke fundament met zijn 7 pijlers" aan te brengen in zijn leven. Dat kan pas als hij / zij zich oprecht bekeerd heeft.
De Bijbel zegt in Jesaja 59:1-2 dat door de zonden en ongerechtigheden er een scheiding, een kloof is ontstaan tussen God en de mensen, maar ook dat God, de Vader, er voor zorgde dat de scheiding tussen Hem en de mensheid werd opgeheven, doordat de Vader uit liefde Zijn Zoon, Jezus Christus zond Johannes 3:16.
Jezus bracht als enige verzoening voor de mens tot stand, door in volledige gehoorzaamheid aan Zijn hemelse Vader, zichzelf als smetteloos offer te laten kruisigen. Hij droeg zo als plaatsvervanger van de mensheid onze zonden en de daarbij behorende doodstraf Jesaja 53:4-5.
Het was de Vader zelf die Jezus na Zijn kruisdood / begrafenis weer tot leven wekte Romeinen 4:24.
Om verzoend te worden met God moet je wederom geboren worden Johannes 3:7, dit kan alleen via de brug / het kruis Johannes 14:6.
We bekeren ons tot God en geloven in Jezus Handelingen 20:21. Dit leidt tot vergeving van zonden Lucas 24:46-47 + Handelingen 2:37.
Volgorde: 1. Bekeer je tot God => 2. Geloof in Jezus => 3. Ontvang vergeving van zonden.
Basisfeiten christelijk geloof
Uit Romeinen 4:24-25 en 1 Corinthe 15:1-4 zijn "de vier basisfeiten" van het reddende evangelie te herleiden. Deze luiden:
Elk mens moet deze feiten zelf accepteren!
Bekering is meer dan spijt of berouw
De eerste stap om met God verzoend te willen worden is een besluit tot een innerlijke verandering van denken en gaat gepaard met berouw. Het resulteert in een daad van uiterlijke omkeer en terugkeer tot God.
Werkelijke bekering bestaat dan ook niet alleen uit berouw (emotie), maar bevat tevens een besluit tot verandering van denken, richting en koers. Het Griekse woord "metanoein" geeft dit exact weer, dit in tegenstelling tot het Griekse woord "metamelein", wat alleen de component berouw bevat. Dit belangrijke verschil in deze twee Griekse woorden komt in de Nederlandse Bijbel helaas niet altijd duidelijk naar voren.